Det där med bjälken i ögat

Jag försöker…

Ja, jag försöker och som en del påpekar med illa dold skadeglädje så lyckas jag inte alltid att leva upp till mina ideal utan faller kort gång på gång.

Jag kan bara stämma in i det Paulus skriver i Romarbrevet 7:15-17; jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr, det gör jag. Men om jag gör det jag inte vill, då medger jag att lagen är något gott. Då är det inte längre jag som handlar, utan synden som bor i mig.

Vad är då lösningen?
Ska jag sluta tala om de fel som finns i samhället?
Ska jag sluta prata om vad Jesus vill med oss?
Ska jag sluta kräva förändring?
Ska jag lägga ner mina otillräckliga försök att göra gott?

NEJ!

Jag ber till Gud att jag aldrig ska låta likgiltigheten för nästan ta över!
Jag ber att jag inte ska sluta se och tvingas handla i kampen mot ondskan!

Jag är en syndare, en fallen människa, men det betyder inte att jag ska nöja mig med det.
Jag är en syndare och kommer falla om och om igen. Min själviskhet och egoism plågar mig och tar ibland överhanden, men jag vägrar ge upp, utan vänder mig i min fallenhet till Gud och i Honom finns Nåd!

Det finns förlåtelse för mina synder, på samma sätt som det finns förlåtelse för alla som tar emot Jesus och tvättas i hans blod, och i tacksamhet för den förlåtelsen, i tacksamhet för Jesu offer, allt han gjort för mig, så kan jag inte annat än att fortsätta kämpa mot det som är ont i denna världen.

Jag hämtar kraft i Efesierbrevet 6:10-12; Hämta nu styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft. Ta på er Guds rustning, så att ni kan hålla stånd mot djävulens lömska angrepp. Ty det är inte mot varelser av kött och blod vi har att kämpa utan mot härskarna, mot makterna, mot herrarna över denna mörkrets värld, mot ondskans andekrafter i himlarymderna.

Och jag fortsätter min kamp, en vacklande och stundom tvekande kamp, men jag ger mig INTE!

Jag är glad för de som hånfullt hänger ut mina svagheter, min egoism, min materialism och mina synder på olika sätt, för tack vare det kan jag bli uppmärksammad på det och kanske också med Guds hjälp göra något åt det.

Ska jag när jag har en bjälke i ögat hjälpa min broder som bara har en flisa?
Nej, det är jag inte kvalificerad till, och påstår inte heller det, men när det gäller vissa frågor så har jag ingen stor bjälke utan möjligen ”bara” en vedkubbe och kan då hjälpa de som har det värre än mig, en stor bjälke, samtidigt som jag kan ta emot hjälp och tillrättavisning av de som bara har en flisa och förhoppningsvis kan jag genom det bli mer och mer helhjärtad i min efterföljelse, mitt lärjungaskap, och därmed ett bättre redskap för Gud i kampen.

Jag påstår inte att jag är felfri, jag påstår inte att jag är utan synd eller bättre än någon annan, men om jag nu ser brott mot mänskligheten, brott mot vår jord och framförallt brott mot Gud, ska jag då vara tyst bara för att jag inte är perfekt och felfri?

Svaret på det finns i Jeremia 20:7-9
Du förledde mig, Herre, och jag lät mig förledas.
Du blev mig för stark, du fick övertaget.
Jag har blivit till ständigt åtlöje,
alla gör narr av mig.
Ty varje gång jag talar måste jag ropa,
måste jag skrika: ”Våld och förtryck!”
Ja, mig har Herrens ord
vållat ständigt spott och spe.
Men tänker jag: ”Jag bryr mig inte om honom,
aldrig mer skall jag tala i hans namn”,
då blir det i mitt bröst som brann där en eld,
instängd i mitt innersta.
Jag försöker stå emot
men förmår det inte.

Det är som en eld som brinner också i mitt bröst och jag vill använda min röst för att uppmana Guds folk, de kristna överallt, och alla andra också för den delen, att ta ställning och engagera sig för det alternativ till världens ondska som Jesus är!

Några sätt att agera och reagera, både IRL och på nätet eller hemifrån är:
Kristna fredsrörelsen
Ofog
Amnesty International
Aktion mot deportation
Kristen underjord
Befrielseteologiskt nätverk
Utrota hungern’s ”Detta kan du göra” sida

Sin konsumentmakt kan man använda på flera olika sätt:
God handling
Rättvisemärkt
Svanen
Rättvis Elektronik
Rättvisenätverket Speak

Man kan också köpa gåvor till behövande som presenter till vänner och bekanta:
Webaid Shop
Diakonia

Sedan finns det olika sätt att vara nätaktivist:
www.thehungersite.com

Det här inlägget postades i Livet, Politik, Undervisning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det där med bjälken i ögat

  1. micael skriver:

    Tack för ätt du är en sån eldsjäl!

  2. Ping: Vill du ha en ny smartphone till jul? | Hälleberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s