Brevväxling med riksdagen

Som ett resultat av min egen uppmaning i min förra bloggpost, att engagera sig politiskt men inte partipolitiskt, så valde jag att 2011-10-26 skriva ett brev till samtliga riksdagsledamöter från Värmland med en del frågor angående vår flyktingpolitik. Ett brev som jag inte med samma enkelhet kunnat skriva om jag varit bunden av något partiprogram.

Jag återger både brev och svar här och återkommer när och om jag får ännu fler svar.

Brevet jag skrev löd:

Till samtliga riksdagsledamöter från Värmlands län

Bengt Berg, Stina Bergström, Erik A Eriksson, Jonas Gunnarsson, Pia Hallström, Christian Holm, Berit Högman, Ann-Kristine Johansson, Lars Mejern Larsson, Jan-Evert Rådhström, Gunilla Svantorp, Marianne Åhman

Kära riksdagsledamöter från Värmland

Som väljare från Värmland är jag djupt oroad av hur Sveriges asylpolitik utvecklats.

Människor behandlas på ett sätt som är kränkande för både den asylsökande och alla andra inblandade i processen, för att inte tala om att det är ovärdigt för en demokrati som Sverige att behandla människor oavsett ursprung på det sätt som görs.

Det är till och med så illa att gränspolisen hemlighåller information om deportationer för både asylsökande och deras advokater, ett förfarande som knappast passar i en rättsstat.

Då jag engagerar mig på olika sätt i den praktiska politiken och samhällsdebatten undrar jag hur just du ställer dig till den asyl- och flyktingpolitik som bedrivs i Sverige just nu?

Anser du att det är rimligt att Sveriges regering inte ser det orimliga i till exempel fallet Ganna Chyzevska, en 91 årig, blind och svårt dement kvinna, utan någon släkt i sitt hemland men med släkt här i Sverige ska utvisas?

Är det rimligt att Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg ska behöva sätta stopp för svenska deportationer eftersom de menar att vårt system inte fungerar?

Är det rimligt att vi deporterar flyktingar till Irak med tvång, trots att de hotas till döden och trots att vi ingått ett avtal med Irak att inte göra just detta?

Är det rimligt att regimkritiker som till exempel Jean Kabuidibuidi som med stor sannolikhet kommer dödas i sitt hemland utvisas dit med våld?

Är det rimligt att vi sätter den egna ekonomiska vinsten före människovärdet? Och om du skulle mena att det är det, vilket pris är det rimligt att betala för ett människoliv?

Jag undrar till sist vad du som riksdagspolitiker gör för att hjälpa dessa utsatta människor?

Jag hoppas att du tar dig tid att åtminstone kort besvara dessa sju små frågor då de är av vikt för fler väljare än bara mig.

Jag önskar dig allt gott!

Det första svaret kom redan samma dag, från Vänsterpartiets Bengt Berg och han skrev:

Hej Lennart, stort tack för ditt brev, vars innehåll jag i mångt och mycket håller med om. Humanitet har blivit en bristvara och det gäller att på olika sätt få detta genomlyst och uppmärksammat. Jag kan berätta att vi idag, en liten tvärpolitisk grupp av riksdagsmän/kvinnor, som träffat representanter för exilsyrier, som engagerar sig djupt i vad som händer i deras forna hemland. Också till Syrien, där det dagligen begås grova brott mot mänskliga rättigheter, utvisas folk.
Det finns mycket mer att säga om detta, men jag nöjer mig så här långt.

Om du vill gå in på min blogg kan du se vad jag skrev nyss om en fin kväll, fylld av solidaritet med dem som kämpar för demokrati i en annan del av världen.
Bengtbergs.blogspot.com

Som svar på flera av dina frågor: NEJ!
Ett rungande nej – det är inte rimligt att agera/icke-agera som Sveriges regering och utrikesminister nu gör.

Bästa hälsning B.

Under dagen efter fick jag också svar från Stina Bergström från Miljöpartiet och hon skriver:

Hej Lennart

Nej det är inte rimligt. Vi i Miljöpartiet vill ha en humanare flyktingpolitik. Fallen med Ganna och Jean är en skam för Sverige.
 Vi arbetar med att hjälpa dessa utsatta människor bland annat genom förhandlingar med regeringen kring migrationen. Vi har en överenskommelse kring migrationspolitiken med regeringen (ett tungt skäl för mig att rösta för den var att hålla Sverigedemokraterna utanför diskussionen) Om du vill veta mer om vad vår överenkommelse går ut på och hur diskussionerna har gått i just dessa fall kontakta Maria Ferm (maria.ferm@riksdagen.se) som arbetar mest med dessa frågor i vår riksdagsgrupp.

Tack för ditt engagemang!

mvh

Stina Bergström

Hon verkar inte riktigt vilja ta ansvar för att det är MP som tillsammans med Regeringen är orsak till dessa fall som hon beskriver som en ”skam för Sverige” och att regeringen utan Miljöpartiets stöd inte kunnat genomföra denna flyktingpolitik.

Jag följer dock hennes råd och vidarebefordrar mitt mail med frågor till Maria Ferm med den nya inledningen:

Hej Maria,
Jag har varit i kontakt med Stina Bergström från miljöpartiet angående en del frågor jag har runt flyktingpolitiken som bedrivs i Sverige just nu. Hon hänvisade mig till dig för mer information i frågan så jag ”klistrar in” det mail som jag skickade till henne och samtliga riksdagsledamöter från Värmland här nedanför, samt hennes svar på mina frågor.

Jag vill också passa på att fråga dig en annan sak, då du verkar vara insatt i Miljöpartiets migrationspolitik och den överenskommelse som gjorts med regeringen.
Din partikollega verkar tycka att den flyktingpolitik som bedrivs just nu är felaktig och att MP vill ha en humanare flyktingpolitik. Min fråga blir då; Varför bedriver ni tillsammans med regeringen en politik som ni inte vill ha?

Att det enbart skulle ha att göra med att förhindra Sverigedemokraternas inflytande i frågan är inte ett hållbart argument då det med lätthet skulle gå att söka en majoritet för en humanare flyktingpolitik i andra konstellationer av partier och individer och ändå hålla SD utanför frågan.

Mailet till Maria är skickat och jag väntar ivrigt på svar från henne och de andra ledamöter som ännu inte svarat

Update: Svar har kommit! Läs det HÄR

Det här inlägget postades i Livet, Nyhetskommentarer, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Brevväxling med riksdagen

  1. Ping: Brevväxling med riksdagen del 2 | Hälleberget

  2. Ping: Brevväxling med riksdagen del 3 | Hälleberget

  3. Ping: Brevväxling med riksdagen del 4 | Hälleberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s