Brevväxling med riksdagen del 2

Del 1 Finns HÄR

Också Maria Ferm svarade samma dag som jag skickade mail till henne, vilket är imponerande. Hennes svar finns här nedanför.

Hon menar att uppgörelsen med regeringen var nödvändig, men att den lett till en betydligt mer human flyktingpolitik än vad som varit fallet annars.
Det är givetvis en poäng, och troligen också en sann sådan, då MP bromsat försämringen för flyktingarna som inleddes 2006.

Min poäng om att hålla sig utanför partipolitiken står sig ändå, ja den stärks till och med. För som det är nu så har man tvingats gå i sina respektive partiers ledband och utövat ”det möjligas konst”. Istället hade man kunnat sikta på det omöjliga, vilket medmänsklighet och människokärlek tydligen är, och då hade man kunnat skapa en tvärpolitisk överenskommelse, tvärs över parti och blockgränser.

Hej Lennart,

tack för ditt mejl. Jag ska svara efter bästa förmåga. Det stämmer att jag är ansvarig för samarbetet om migration med regeringen. Vi ingick en ramöverenskommelse med regeringen i mars 2011. Den innebär ett antal reformer som alla går i en mer human riktning, och den innebär inte att politiken blir mer restriktiv i något avseende alls. Däremot har vi inte fått igenom all vår politik (det är ju inte möjligt om vi inte hade haft egen majoritet), men vi kan i alla fall genom samarbetet göra ett antal viktiga förändringar som inte hade blivit av annars.

Vi är till exempel överens om att papperslösa ska ha rätt till hälso- och sjukvård, samt att papperslösa barn ska ha rätt att gå i skola. Vi är överens om en anhöriginvandringsreform som löser problemet med krav på styrkt identitet och passhandlingar, vilket främst har drabbat personer från Somalia. Bara denna reform kommer att innebära att tusentals familjer kommer att kunna återförenas i Sverige. Det står också i överenskommelsen att fler ska få stanna, och vi kommer att ha diskussioner om hur.

Däremot är det väl känt att Miljöpartiet vill ha en mycket mer öppen och human politik än regeringen och om vi hade suttit i regeringsställning själva är det många fler saker som vi hade ändrat. Nu är dock inte situationen så, och då anser vi att det är bättre att ta steg i en mer human riktning än att inte göra någonting och bara stå vid sidan av och skrika.

Det stämmer att Sverigedemokraterna knappast skulle fått något direkt inflytande, men vi vill inte se den utvecklingen som skett i resten av Europa – nämligen att blotta förekomsten av ett främlingsfientligt parti på nationell nivå har gjort att debatten svängt i en främlingsfientlig riktning och gjort att andra partier tagit efter den politiken och retoriken.

Nu, ett år efter SD:s inträde i riksdagen, är det inte förslag om minskad invandring som är i fokus, utan istället är det de förslag som finns med i Miljöpartiets överenskommelse med regeringen som diskuteras. Nu diskuteras alltså att politiken borde bli mindre restriktiv och det finns en stark opinion för en mer mänsklig politik. Även det är en vinst för alla vi som vill se en mer human migrationspolitik.

När det gäller Ganna och ”synnerligen ömmande omständigheter” så vill Miljöpartiet att den bestämmelsen ska ändras så att den omfattar fler. Vi anser att lagstiftningen är alldeles för restriktiv på det området och det driver vi gentemot regeringen i vårt samarbete. Sedan finns ett antal andra utvisningar som vi som parti inte står bakom, men som jag skrev tidigare, är det inte möjligt att ändra regeringens politik på alla områden – däremot tar vi steg i rätt riktning.

Vänligen,

Maria Ferm
riksdagsledamot
Miljöpartiet de Gröna

Väntan på ytterligare svar fortsätter…. Stay tuned!

Det här inlägget postades i Livet, Nyhetskommentarer, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Brevväxling med riksdagen del 2

  1. Ping: Brevväxling med riksdagen del 3 | Hälleberget

  2. Ping: Brevväxling med riksdagen del 4 | Hälleberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s