Det var bättre förr…

Predikan från Sundstabyn 2011-10-16

Det var bättre förr…

Jag är oerhört intresserad av historia och läser gärna om hur det var förr, och tänk, jag tycker faktiskt att en del saker verkade vara bättre förr.

Många jag hör säga att det var bättre förr, brukar mena att alla nyheter och förändringar är obehagliga, att man vill hålla kvar, eller vara kvar i, en äldre tid, en tid när saker var lugnare och tryggare.

Det där ”förr” som man längtar efter, det som var bättre det var bättre just för att man tyckte att man visste vad man hade, det ändrade sig inte, men frågan är om det verkligen var så när man tänker efter, eller om det är för att vi nu, efteråt, vet hur det gick, och att det gick bra, som vi tycker det från förr verkar tryggare.

När jag säger att det var bättre förr, så tänker jag på våra församlingar.

Jag tänker på väckelsen som for fram i våra bygder och alla människor som kom till tro och räddades och jag tänker att det var bättre förr.

Jag tänker på missionshus och kyrkor som var fulla av människor som kom för att höra Guds ord, och tänker att det var bättre förr.

Det var bättre förr.

Men vad var det som var bättre?

Var det lugnare, tryggare och enklare?

Nej, det var ju inte det!

Förr, under tiden vi längtar tillbaks till…
Förr, då när det var så bra och lugnt och tryggt…

Då bröt man ny mark…

Man ifrågasatte det gamla, man ifrågasatte det som var, man ifrågasatte det som varit trygghet i flera hundra år!

Man sökte inte trygghet, man försökte inte bevara traditioner, utan man rev ner och man byggde nytt!

Det var oroliga tider, man visste inte vad som låg framför, men man kände sig manad av Gud, man ville uppfylla de order vi fått om att gå ut och göra alla till lärjungar…

När man tog Guds kallelse, den kallelse ALLA kristna fått, överallt och i alla tider, på allvar, ja då betydde inte något annat någonting!

Man satsade tid, pengar, energi, hopp och framtid… Allt!
För Jesu skull.
För evangeliet skull.

Det är det förr vi har bakom oss.
Det är det förr vi säger att vi längtar tillbaks till.
Det är det förr som var bättre!

Det är också det förr som vi har att förvalta, det är det arv vi fått från de som gått före oss.
Och om vi ska vara ärliga så är det inte främst ett arv av gamla missionshus, skog, pengar och traditioner vi fått att ta hand om, nej det är världsliga saker, saker som inte består.

Arvet vi fått att förvalta är evangeliet!

Vad spelar det för roll om våra bankkonton växer, men människor runt om oss går förlorade?

Vad skulle man sagt och gjort förr?
Ni vet det där förr som vi längtar tillbaks till och som är bättre…

I Matteus 25:14-29 beskriver Jesus hurdana förvaltare han vill ha i sitt rike och där står det:
Det blir nämligen som när en man skulle resa bort och kallade till sig sina tjänare och lät dem ta hand om hans egendom. Den ene gav han fem talenter, den andre två, den tredje en, åt var och en efter hans förmåga. Sedan reste han därifrån. Den som hade fått fem talenter gav sig genast i väg och gjorde affärer med dem så att han tjänade fem till. Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till. Men den som hade fått en talent gick och grävde en grop och gömde sin herres pengar.

Efter lång tid kom tjänarnas herre tillbaka och krävde redovisning av dem. Den som hade fått fem talenter kom och lämnade fram fem till och sade: ’Herre, du gav mig fem talenter. Här är fem till som jag har tjänat.’ Hans herre sade: ’Bra, du är en god och trogen tjänare. Du har varit trogen i det lilla, jag skall anförtro dig mycket. Gå in till glädjen hos din herre.’ Den som hade fått två talenter kom fram och sade: ’Herre, du gav mig två talenter. Här är två till som jag har tjänat.’ Hans herre sade: ’Bra, du är en god och trogen tjänare. Du har varit trogen i det lilla, jag skall anförtro dig mycket. Gå in till glädjen hos din herre.’

Den som hade fått en enda talent steg också fram. ’Herre’, sade han, ’jag visste att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut. Jag var rädd och gick och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt.’ Hans herre svarade honom: ’Du är en slö och dålig tjänare, du visste att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut. Då skulle du ha lämnat mina pengar till banken, så att jag hade kunnat få igen dem med ränta när jag kom. Ta nu ifrån honom talenten och ge den åt mannen med de tio talenterna. Var och en som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har. Kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret där ute.’ Där skall man gråta och skära tänder.

Vi har fått evangeliet i arv.
Vi har fått kallelsen att sprida evangeliet och rädda människor i arv.

Hur ska vi förvalta det?

Ska vi försöka omvandla det till kronor och ören på en bankbok?
Ska vi samla skatter i tillgångar, fastigheter och så vidare?
Är det det som vi ska förvalta och förmera?

Eller ska vi samla skatter i himlen?
Ska vi vinna människor för Jesus, av kärlek till dem och till Honom?
Är det inte DET som vårt uppdrag är? Är det inte DET vi ska förvalta?
Jesus säger om våra världsliga tillgångar att de bara är bra till att göra gott med, inte i sig själv och därför tror jag inte att vårt förvaltaruppdrag handlar om växande världsliga tillgångar, utan om evangeliet!

Evangeliet är det vi ska förvalta och Jesus förväntar sig avkastning!

Jesus vill inte att vi ska ta hans ord och gömma det i marken, eller i våra missionshus heller för den delen, utan han vill att vi ska gå ut och investera evangeliet i andra människor, att liksom göra affärer, använda evangeliet, precis som de goda tjänarna använde talenterna, för att det ska bli mer och större!

Vi behöver, om vi ska vara goda förvaltare, goda tjänare, våga satsa, våga riskera vår trygghet, våga utmana våra gränser, annars blir vi som tjänaren som grävde ner sin talent…

Han satte tryggheten främst, han tyckte det var bäst om inget förändrade sig…

Tjänaren som grävde ner det han fått att förvalta gick det inte bra för, men de som tog risker och lyckades gick det bättre för.

Vad händer om vi tar en risk och misslyckas?
Det vet vi inte, men om vi bara sitter still utan att göra något så går det inte bra, det vet vi i alla fall. Vår uppgift är inte att ta huvudlösa risker, utan väl genomtänkta sådana, men absolut inte bara sitta still!

Hur ska vi våga då? Hur ska vi våga lämna den trygghet vi har byggt upp och gå ut och investera evangeliet? Svaret tror jag är: Det var bättre förr…

Och ju förr dess bättre brukar man ju säga och kanske ligger det något i det också, för om vi ser i bibeln så får vi några exempel i hebreerbrevet 11 på människor som förvaltat det de fått av Gud, som tagit risker, på olika, radikala, sätt och hur de gjort det. Idag tar vi Abraham som exempel och i verserna 8-11 står det:
I tro lydde Abraham när han blev kallad. Han drog bort till ett land som skulle bli hans, och han drog bort utan att veta vart han skulle komma. I tro slog han sig ner i det utlovade landet som i ett främmande land och bodde i tält liksom Isak och Jakob, som hade fått del i samma löfte. Ty han väntade på den stad med fast grund som Gud själv har planlagt och byggt. I tro fick han kraft att avla en son, fast han, liksom Sara, var överårig. Han litade på den som hade gett löftet.

Och i verserna 17 och 18:
I tro bar Abraham fram Isak som offer när han sattes på prov. Sin ende son var han beredd att offra, han som hade tagit emot löftena och till vilken Gud hade sagt: Det är Isaks ättlingar som skall föra ditt namn vidare.

I tro! I tro gjorde Abraham allt detta!
Tron uppmanar oss att satsa på Gud, satsa på de löften och de uppmaningar han gett oss.
Satsa på att -i tro- bli goda förvaltare och inte sitta stilla.
Satsa på att -i tro- göra som de gjorde förr och bryta upp det gamla för att skapa nytt.

Vi får gå i tro på Gud
Vi får gå i Guds kraft
Gå ut
Gå ut och möta människor med evangeliet
Gå ut och tjäna Herren med glädje!

Det här inlägget postades i Livet, Predikan, Undervisning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s