Kristen höger? Hur tänker man då?

Nu behöver jag hjälp att förstå igen.
Kanske är det så att jag är trångsynt och dogmatisk, men må så vara, jag vill i alla fall försöka förstå och denna gång har mina funderingar kommit till den kristna högern.

Jag har tidigare i denna blogg gjort upp med mitt tidigare politiska engagemang och har inga planer på att diskutera detta närmare, då jag precis som jag skrivit dragit mig undan från partipolitiken till förmån för evangeliet. Detta gäller samtliga politiska partier jag varit medlem i eller aktiv i.

När det gäller den kristna vänstern har jag också redogjort för vad jag tycker, bland annat i blogginlägget ”Är Jesus kommunist?” och kommit fram till att inte heller vänsterns ideologi är fullt ut förenlig med evangeliet, även om tanken om rättvisa och en jämn fördelning av jordens tillgångar har stöd i bibeln, så är människosynen som ideologin vilar på knappast kristen och konsekvenserna av ideologin i de länder där man försökt inför den är definitivt INTE förenligt med evangeliets fridsbudskap.

Denna gång rör mina funderingar alltså högern och hur man som kristen motiverar sitt engagemang i ett av de traditionella högerpartierna.

Själv upprörs jag av hur KD använder sig av kristendomen, samtidigt som de röstar igenom försämring efter försämring för de svagaste i samhället, och förbättringar för de rika och starka. Hur är det förenligt med Jesu budskap?

Vad är det jag inte ser i detta?
Vad missar jag?

Om man tar våra mest marknadsvänliga partier, C, Fp och M, hur motiverar de den utslagning som följer av en renodlad marknadsekonomi?
Var tog apostlagärnignarnas ”åt var och en efter behov” vägen?
Var tar omtanken om nästan vägen när marknaden får råda?

Hur är det förenligt med kristen tro att man ska ”få mer i plånboken” på bekostnad av andra? På bekostnad av sjuka och arbetslösa?

Ja, jag inser att jag har mycket fördomar mot denna typ av politik, det har jag, och det är därför jag ber er om hjälp att förstå.

När jag var partipolitiskt aktiv (jag hävdar fortfarande att evangeliet får politiska konsekvenser, om än inte partipolitiska sådana, så politisk är jag fortfarande) så kunde jag i många fall motivera den fördelningspolitik, miljöpolitik, invandringspolitik och så vidare utifrån bibeln, men jag ser inte att man kan göra detsamma med en borgerlig politik, inte så som den ser ut i Sverige idag i alla fall.

Vilka bibelställen stöder man till exempel en marknadsekonomi med dess konsekvenser på?

Jag vill till sist säga att jag uppriktigt undrar över dessa frågor och inte kan finna svaret på dem själv och därför frågar er.

Allt gott!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kristen höger? Hur tänker man då?

 1. Anna Skagersten skriver:

  Lennart,
  du avslutar din blogg med ”Jag vill till sist säga att jag uppriktigt undrar över dessa frågor och inte kan finna svaret på dem själv och därför frågar er.”
  Är det uppriktigt från din sida att du undrar, kan du förvänta acceptabla svar på din fråga hur marknadsekonomiska konsekvenser är förenligt med det kristna evangeliet? Vilka svar frågar du efter, som du inte redan tagit ställning till?
  Mitt svar är nog mer en förundran över en teologs möjlighet att omtolka sin teoligi till förmån för en välkomponerad argumentation. Kanske, och förhoppningsvis tolkar jag ditt bloggavslut felaktigt.
  Anna Skagersten

 2. Nu vill jag ju inte bli identifierad som en ”högerkristen” men jag kan försöka förklara hur jag tror att de tänker kring detta du skriver:
  ”Om man tar våra mest marknadsvänliga partier, C, Fp och M, hur motiverar de den utslagning som följer av en renodlad marknadsekonomi?
  Var tog apostlagärnignarnas ”åt var och en efter behov” vägen?
  Var tar omtanken om nästan vägen när marknaden får råda?”
  Uppmaningen i apostlagärningarna är en uppmaning till församlingen och inte till alla i samhället. Då att följa Jesus är något frivilligt som man inte bör tvinga någon till så bör man inte heller tvinga folk att dela med sig på statlig väg utan istället uppmuntra folk att dela med sig direkt till människorna. Det vill säga inte lägga ut det sociala ansvaret till staten på entreprenad och på så sätt slippa göra något själv då allt sker automatiskt. En statlig institution kan aldrig erbjuda kärlek, upprättelse och verkligen hjälp från död och lidande (enbart lindring). Det tror jag de flesta som jobbat socialt skulle skriva under på.

  Allt gott broder!
  Fortsätt skriva 🙂

 3. Tore Eriksson skriver:

  Jag köper inte riktigt Marcus’ argument ”… en uppmaning till församlingen och inte till alla i samhället.” För när man tar de båda käpphäst-frågorna som vanligen förknippas med de högerkristna, så vill man varken att dessa saker ska vara frivilliga eller enskilda församlingars angelägenhet. Utan där ska alla tvingas underkastas deras bibeltolkning, vare sig de är kristna eller ej.

  Kanske är det mer attityden än sakfrågorna som jag personligen finner mest stötande hos de sk. högerkristna. Nu menar jag inte Marcus, som själv inte ens vill bli identifieras som sådan – och då ska naturligtvis inte jag sätta den stämpeln i hans panna! – utan de riktigt hårdföra och högljudda Tea Party-debattörerna och ”Världen Idag-kristna”, vars åsiktspaket är så skrivskyddade och färdiga att inte ens om folk uppstår från de döda skulle de omvända sig.

 4. Tore Eriksson skriver:

  Visst är det problematiskt, vilket parti man än väljer att som kristen engagera sig i. Men med detta sagt, så tror jag att det är mera problematiskt om vi som kristna överlämnar demokratin i händerna på dem som inte delar vår tro. Ut och salta bland alla demokratiska partier, från vänster till höger!

 5. Anna:
  Jag undrar uppriktigt hur mina kristna systrar och bröder tänker, när de som jag uppfattar det på söndagen talar om kärlek till allt skapat och sedan på måndagen röstar igenom försämringar för de svaga.

  Jag vill försöka förstå hur de tänker helt enkelt.

  Själv har jag tagit ställning och valt att så långt jag kan (och jag misslyckas ofta) vara kristen i alla delar av mitt liv, inte bara i församlingens trygga vrå.

  Men finns det bra argument så är jag givetvis beredd att lyssna på dem, inte för att jag har en önskan att omvärdera min teologi, utan för att jag vill förstå hur min nästa tänker och varför hon handlar som hon gör.

 6. Marcus:
  Visst förstår jag hur du tänker, men jag tror inte att jag formulerade min fråga tillräckligt bra.

  Vi som kristna ska givetvis inte tvinga på andra de krav som ställs på oss i församlingen, de krav som ställs på oss hur vi ska möta andra, oavsett om dessa andra är kristna eller inte.

  Mitt bekymmer är hur man som kristen ena dagen kan tala om att älska sin nästa och att ta hand om andra och sedan bedriva en politik som går ut på att var och en ska ta hand om sig själv.

  Det handlar alltså inte om att jag vill att man politiskt ska driva kristna ideér (vilket iofs inte är fel) utan snarare om var det personlig ansvaret ska ligga.

  Ett marknadsekonomiskt system, som det vi har i Sverige sedan många år, också innan Alliansen, förutsätter att vissa tjänar pengar på andra och att människor på olika sätt slås ut. Min fråga är just nu inte hur ska en kristen förändra detta system, utan hur kan en kristen försvara ett orättfärdigt system?

  Att säga att uppmaningen i apostlagärnignarna är en uppmaning till församlingen är att gömma sig bakom en anonym massa. Församlingen består av medlemmar, individer, och dessa är de som ska utföra budet! Ska man inte utföra budet, som kristen, också utanför kyrkans väggar? Är man befriad från att vara kristen när man sätter sig i riksdagsbänken?

  Vi kan inte tvinga resten av världen att leva efter kristna principer, men att därifrån ta steget till att säga att eftersom vi inte kan det, så behöver vi själva inte heller göra det… Ja jag tycker steget är långt.

  Ska vi bara vara kristna när vi är bland våra systrar och bröder, eller ska vi leva efter kristna bud också i resten av våra liv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s