Egypten, Libyen, Tunisien… Vad är vårt ansvar?

Vi upprörs över Gaddafis grymhet.
Vi lider med människorna i Tunisien som svälter och inte har möjlighet att försörja sig.
Vi gläds för att Mubarak avgått i Egypten.

Vi är fina goda och snälla som bryr oss om de stackars människorna i nordafrika.

Eller?

Det hela påminner mig om en berättelse i bibeln. Den finns att läsa i lukasevangeliet. Kapitel 16, verserna 19 till 31 och det är liknelsen om den rike mannen och Lasaros:

Det var en rik man som klädde sig i purpur och fint linne och levde i fest och glans var dag. Men en tiggare som hette Lasaros låg vid hans port full av sår och önskade att han fick äta sig mätt på resterna från den rike mannens bord. Hundarna kom till och med och slickade på hans sår. Så dog tiggaren och fördes av änglarna till platsen vid Abrahams sida. Den rike dog också han och begravdes. I dödsriket, där han pinades, lyfte han blicken och fick långt borta se Abraham, och Lasaros vid hans sida. Då ropade han: ’Fader Abraham, förbarma dig över mig och skicka Lasaros att doppa fingerspetsen i vatten och fukta min tunga, jag plågas här i lågorna.’ Men Abraham svarade: ’Kom ihåg, mitt barn, att du fick ut ditt goda medan du levde, liksom Lasaros sitt onda. Nu har han funnit tröst här, medan du plågas. Dessutom gapar det en klyfta mellan oss och er, för att de som vill ta sig över från oss till er eller från er till oss inte skall kunna göra det.’ Mannen sade: ’Då ber jag dig, fader, att du skickar honom till min fars hus. Jag har fem bröder, och han måste varna dem så att inte de också kommer hit till detta plågornas ställe.’ Abraham sade: ’De har Mose och profeterna. De kan lyssna till dem.’ Mannen svarade: ’Nej, fader Abraham, men om någon kommer till dem från de döda omvänder de sig.’ Men Abraham sade: ’Lyssnar de inte till Mose och profeterna, då låter de inte övertyga sig ens om någon står upp från de döda.’”

Vi lever här i Europa i lyx och överflöd, i ”fest och glans”, i ”purpur och fint linne” för att använda bibelns ord. Samtidigt finns utanför vår port, bara på andra sidan medelhavet, de fattiga som svälter och förtrycks. Vi ser dem när deras smärta får dem att skrika tillräckligt högt, men så snart stabiliteten är återställd, via demokrati eller diktatur, det kvittar, och vår bekvämlighet inte längre hotas, vi kan fortsätta konsumera på bekostnad av de förtryckta, så snart vi har möjlighet, ja då blundar vi hellre än ser det vi behöver göra.

Sudan, Egypten och Libyen är inte de enda stater som förtrycker människor, men de övriga bryr vi oss inte om, för de hotar inte vår bekvämlighet, vår ”way of life”.

Vi vet att vår konsumtion innebär lidande i andra delar av världen.
Vi vet att våra sänkta skatter leder till utförsäkringar, FAS 3 och barnfattigdom.

Men ändå gör vi inget, för det kostar oss för mycket.
Vi ser behoven i världen men gör inget åt det.

I markusevangliet 7:11-12 står det såhär:
Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: ’Det som jag hade kunnat hjälpa dig med, det gör jag till korban’ (det vill säga tempelgåva), då kan ni inte låta honom göra något för sin far eller mor.

På samma sätt gör vi. Vi ger tionde till våra församlingar och därmed tycker vi oss inte behöva göra mer. Frågan är om vi ens ger tionde till församlingen… (Jag gör det inte, så kanske kastar jag sten i glashus, utan ger mer till annat)

Hur kan vi som kristna rättfärdiga att vi inte gör något åt lidandet i världen?
Hur kan vi som kristna försvara ekonomiska system som bygger på att stora delar av befolkningen och världen hålls i fattigdom?
Hur kan vi påstå oss följa Jesus om vi inte ser de minsta som är Herrens bröder?

Ya Basta!

I Dagen
Påskupprop
Skräck i västra libyen
Flyktingströmmar
Krig mot sitt eget folk
Gaddafi är galen

I Aftonbladet
Upproret närmare Tripoli
Hyrs in för att mörda
Bildt’s uttalande
Bildt igen
Gaddafis stabilitet
Kan inget göra eller vill inget göra?

I Expressen
Lockerbie
Gaddafis privatarmé

Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer, Undervisning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s