Ska en kristen bry sig om miljön?

Jag sitter med min sjuka dotter i knät och surfar runt lite och hittar ett inlägg på en av mina favoritbloggar, Supermiljöbloggen.

En blogg som på ett oerhört sympatiskt sätt bevakar miljöfrågor både i Sverige och internationellt. Visst tycker jag att de går till överdrift ibland, vargjakten menar jag till exempel inte är en avgörande fråga för miljön, men i stort gillar jag bloggen.

Idag kom ett inlägg upp som handlade om en republikan i USA som menar att vi inte behöver bry oss om miljön, för det fixar Gud.

Den första kommentaren till artikeln förkastar frikyrkliga västkustfiskare för att de på ett liknande sätt tror att vi människor inte kan fiska slut på fisken.

För mig handlar miljömedvetenheten om att leva i Jesu efterföljd, att lyda Guds ord helt enkelt, precis som fördelningen av jordens resurser på ett mer rättvist sätt.

Grunden för hur en kristen bör se på jorden och allt på den tycker jag att man kan finna i bland annat följande bibelverser:

Uppenbarelseboken 22:13
Jag är A och O, den förste och den siste, början och slutet.

Psalm 24:1
Jorden är Herrens med allt den rymmer, världen och alla som bor i den.

Femte mosebok 10:14
Himlen, himlarnas himmel, tillhör ju Herren, din Gud, liksom jorden och allt vad den rymmer.

Tredje mosebok 25:23
Jord får inte säljas för all framtid, ty landet är mitt och ni är främlingar och gäster hos mig

Gud är allt, början och slutet, och Han äger dessutom allt, både i himlen och på jorden, som människor äger vi alltså inget utan tar bara hand om det åt Gud.

När man tar hand om någonting åt någon annan så brukar man ju vilja göra det på ett sätt som ägaren skulle tycka ära OK. Vem skulle till exempel ta hand om ett hus åt en vän som åkt på semester och sedan strunta i att vattna blommorna och ge katten mat? Eller till och med ställa till en riktig röjarfest som förstör hela huset?
Ja, det finns ju säkert någon, men de flesta inser att av många olika orsaker så är det inte rätt att göra så.

Varför ska vi då göra något annat med Jorden?
Det hem vi fått att ta hand om av Gud.

Gud visar oss på olika sätt att han förväntar sig att vi ska ta hand om det vi anförtrotts på ett bra sätt, vi ska inte bara roffa åt oss utan vårt mål ska vara att kunna lämna tillbaks mer än vi blivit anförtrodda (läs Matteusevangeliet 25:14-30)

För mig blir det tydligt att vi ska ta hand om jorden och dess resurser på det sätt som Gud själv skulle gjort det, med kärlek och rättvisa. Det innebär att fördela resurserna rättvist och det innebär att inte missbruka dem.

Baksidan av detta är att jag faktiskt förstår delar av vad republikanen i USA säger, och vad de frireligiösa västkustfiskarna också för den delen.
Jag tror att jorden är till för människan, att vi kan och ska utnyttja vad den ger för att leva och överleva.

Det betyder att jag till exempel inte tror att djur har samma värde som människor utan att de är till för oss och inte tvärt om. Men som jag tidigare sagt har vi ett ansvar inför Gud den allsmäktige att förvalta det vi fått av Honom på ett bra sätt.

Gud kan fixa utsläpp och föroreningar, jorden Han skapat har en fantastisk förmåga att ta hand om vår skit (även om det tar tid) men den logiska slutsatsen blir ändå inte att det är OK att låta bli att ta hand om miljön utan att det är ett sätt att ära Gud och Hans skapelse att göra det.

Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer, Undervisning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s