Kristen pacifism – En bekväm nymodighet?

Som någon bland de som ibland läser denna blogg säkert märkt så förespråkar jag en radikal pacifism. Någon har tyckt (lite lätt överdrivet och ironiserande från min sida) att det handlar om ett bekvämt ställningstagande som jag kan kosta på mig eftersom jag lever i fred och välstånd och någon har menat att Jesu ord bara är rekommendationer och inte mycket att bry sig om i praktiken.

Men är det så?

Jag vill dela med mig en länk som behandlar kyrkofäderna och vad de, som verkligen levde under förföljelse, tänkte om pacifism.

På sidan kan man bland annat läsa:
Kom ihåg att kyrkofäderna predikade pacifism under förföljelse. Kyrkans första tid bestod av oerhörda påfrestningar för de kristna, tortyr under vansinniga förhållanden förekom, och många av kyrkofäderna ovan blev martyrer. De predikade ickevåld medan de var utsatta för våld. Det är ett mycket ogrundat påstående att säga att kyrkofädernas pacifism hämtades från annat håll och inte fanns i kyrkan från början. För det första så var den första kyrkofadern som sade att kristna kan gå ut i krig som sagt Augustinus, och han levde i slutet på trehundratalet. För det andra var Romarriket en krigsstat byggd på sin militärmakt. Pacifistiska rörelser var mycket sällsynta i detta våldssamhälle, så om kyrkofäderna fick sin pacifism annorstädes än ifrån Bibeln, varifrån då i så fall – och varför? Att anamma pacifism under förföljelse är sannerligen korkat, ingen skulle på allvar göra det om han inte var övertygad om att Gud vill det och att Hans kyrka inte hade lärt ut något annat sedan dess födelse.

Läs själva hela artikeln och vad kyrkofäderna tyckte
http://www.grenholm.net/micael_aeo_1kyrkofader.html

 

 

Det här inlägget postades i Undervisning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kristen pacifism – En bekväm nymodighet?

  1. Ping: Krigsguden Jesus… Igen… | Hälleberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s