Är Jesus kommunist?

Några bekymrade ögonbryn har höjts över några av mina tidigare inlägg om marknaden och att jag jämställt den med Mammon eller Baal (se här och här).

Någon har frågat mig om jag tror att Jesus var kommunist när nu marknaden är så dålig och farlig och jag har blivit anklagad för att förespråka planekonomi eftersom jag är emot den fria marknadsekonomin. Därför tänkte jag titta lite närmare på kommunismen denna gång. Vad säger kommunismen och är det så att Jesus faktiskt kan ha varit kommunist?

Den mest pressande frågan, om Jesus var kommunist eller inte, vill jag ta först, så kan de som upprörs få svar på det. Mitt svar är att det beror på vem man frågar…

Frågar man Karl-Bertil Jonssons pappa (ni vet han på TV på julafton) så blir svaret garanterat ja eftersom ”Karl-Bertils pappa trodde att alla som gav bort något frivilligt var kommunister”.

Nu kanske inte en tecknad figur på TV är en auktoritet, men tyvärr lever denna karikatyr i vårt samhälle idag. Inte bara lever utan frodas, och någon som hävdar att man inte kan ta för sig hur mycket som helst stämplas allt som oftast som kommunist.

Om man i stället frågar Marx, kommunismens fader, så skulle nog svaret vara ett ”nja”. Marx skrev i sin bok ”Kommunistiska manifestet” att ”religion är ett opium för folket” och hela den marxistiska ideologin går ju ut på att människans värde beror på vad hon producerar i samhället. Att religion, organiserad sådan, inte är bra för människor tror jag att Jesus till viss del kan hålla med om. Att skapa en religion av kristendomen och bygga katedraler runt ”Jesus” får ofta till följd att ”Jesus” flyttar ut och bara huset och ritualerna finns kvar, så visst kan man som kristen tycka att religion är ett opium!

Men människovärdet då? Är kommunismens syn på människovärdet förenligt med att vara kristen? Att som kommunisterna gör bedöma en människa utifrån vad hon producerar, om det så är bilar, böcker eller vård, är kort sagt INTE förenligt med det oändliga värde vi har som Guds avbilder. Att se en människa på det sättet är inte ett dugg bättre än att göra som kapitalismen och liberalismen som mäter människovärde utifrån vad en människa äger i form av resurser, där den som äger mycket i praktiken är värd mer än den som äger lite.

Däremot kan man med fog påstå att Marx och Engels nog lånat en hel del av Jesus när de formulerade det rent praktiska. Vad annars kan man säga om de kristnas handlande i apostlagärnignarna (2:45) där de ”delade ut åt alla, efter vars och ens behov.”, en handling som skulle ge eko i kommunismens ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”

Vi kan också se på andra korintierbrevet 8:13-15 där man lyfter fram en jämlik fördelning utifrån följande principer ”Meningen är ju inte att andra skall få det bättre och ni få det svårt. Nej, det är en fråga om jämvikt; nu skall ert överflöd avhjälpa deras brist, för att en annan gång deras överflöd skall avhjälpa er brist. Så blir det jämvikt, som det står skrivet: Han med mycket fick inte för mycket, han med litet fick inte för litet.”

Det finns fler, många fler, exempel, både i gamla och nya testamentet, på hur en jämlik fördelning ska genomföras. Visst blir de driftiga och flitiga rikare, men inte på bekostnad av de fattiga och svaga. För att se till att detta upprätthölls så införde Gud ”jubelåret”, ett år då egendomar fördelas tillbaks till sina ursprungliga ägare, ett utjämningens år, ett nådens år. Detta är också det som Jesus kommer med i Luk 4:19 och som Jesaja pratar om i 61:2

Att rättvist fördela jordens resurser, eller ett lands resurser, så att alla får det de behöver, de fattiga, de svaga och de sjuka, lika väl som de rika och mäktiga… Ja det har många likheter med kommunismen, det kan ingen förneka, men grunden för det hela är skev, då Jesus utgår från ett omätligt människovärde och kommunismen från ett begränsat och detta gör att de rika och mäktiga har ett lägre människovärde och kan behandlas illa och det är inte en kristen ståndpunkt.

Vägen fram till målet skiljer sig också radikalt. Jesus milda lidandes väg tycks ha ganska lite med Marx och Lenins ”proletariatets diktatur”. Kommunismen vill slita makten ur händerna på de rika för att själva få den, men Jesus vill också de rika väl och det är därför han vill befria dem från Mammon-Marknadens stryptag.

Alltså, precis som jag försöker lyfta fram i mina andra texter, så kan man inte påstå att Jesus tillhör någon ideologi som finns i denna världen. Hur många eller få likheter det än kan tänkas finnas. Nej, Han är en ideologi helt för sig själv!

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Undervisning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Är Jesus kommunist?

 1. Frugan skriver:

  Jadu, kära make.
  Det är gott att ”höra” dina ord i denna fråga. Att Jesus är utöver denna världens ideologier är enligt mitt sätt att se fullt sant. Inga mänskliga strukturer kan mäta sig mot hans fullkomliga.
  Tack för en fin och intressant blogg.

 2. Mr PK skriver:

  det handlar om jesus som person, inte om kristen domen, det var mkt som tydde på att han var kommunist (inte bokstavligt talat) men ngt i den stilen, han har sagt mycket om att vara för egendomsfrihet och att alla ska ha makt, ngt som även marx sa, han har aldrig förespråkat det vi idag kallar diktatur, han menade proletariatets envälde, eftersom proletariatet skulle vara i majoritet. marx vill ha en rättvist fördelad makt, lenins soviet var inte kommunistiskt.

 3. Mr PK skriver:

  sry för dubbelstavning

 4. Mr PK skriver:

  och särskrivning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s