Sodomiter är vi allihopa

Många kristna, inklusive mig själv tills för någon vecka sedan, har satt ett tydligt samband mellan att vara ”sodomit” med att vara promiskuös, att på alla sätt hänge sig åt kroppsliga lustar på ett omoraliskt och negativt sätt. Att folket i Sodom skulle varit särskilt hängivet åt homosexualitet har jag tagit med en nypa salt. Om man läser första moseboken 19:1-27 så verkar det ju som att Lot vet att de sexuella akterna lika gärna kunde utföras på kvinnor, hans egna döttrar (hur han som far kan erbjuda det är en annan fråga). Just den sexuella akten var oviktig, det var övergreppet som var centralt.

Homosexualitet tror jag alltså inte var den stora orsaken till Sodoms fall och jag tror inte heller att homosexualitet är orsaken till vårt nutida samhälles synd och förfall. Om vi tittar i Hesekiel 16:49 så kommer hela frågan i ett helt nytt ljus, det var denna lilla vers som jag ”ramlade över” och som blev viktig för mig när jag fick upp ögonen för Sodoms synd, där står: Detta var din syster Sodoms synd: hon och hennes döttrar kunde leva storslaget, i överflöd och ostörd ro, men de hjälpte inte den som var svag och fattig.

Sodoms synd, och orsaken till att jag vill kalla oss alla, åtminstone oss i väterlandet (med väldigt få undantag) för sodomiter, är att vi delar Sodoms egentliga synd. Vi lever gott på bekostnad av andra, på bekostnad av de fattiga och svaga.

DET var Sodoms synd och det är vår synd, att vi tänker på oss själva mer än på andra och på Gud och genom att göra det, genom att bara tänka på sig själv så kan man också tillåta sig att begå dessa övergrepp, man kan utnyttja den svage också sexuellt, precis som folket i Sodom ville göra med Lots gäster, helt enkelt för att det bara är en annan form av utnyttjande.

Ett ekonomiskt övergrepp, ett socialt övergrepp, ett fysiskt övergrepp eller ett sexuellt övergrepp, det spelar i grund och botten ingen roll, vi sätter oss på olika sätt över de svaga för vår egen skull, vi tänker mest på oss och vårt helt enkelt.

Om man vänder på det hela skulle man kunna påstå att vårt ekonomiska utnyttjande, att vi kan ”leva storslaget, i överflöd och ostörd ro” genom att inte hjälpa de fattiga och svaga, inte är något annat än våldtäkt!

Detta var dagens korta spaning.
Jag önskar er alla Guds frid och en välsignad dag.

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Undervisning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sodomiter är vi allihopa

  1. Ping: Så säger Herren! | Hälleberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s