GF-kyrkan gillar INTE olika…

Jag sitter för dagen och läser i boken ”Postmodern teologi” och finner i den ett högaktuellt avsnitt skrivet av John Milbank och han skriver:

För kristendomen innebär sann gemenskap [kyrkan] frihet för människor och grupper att vara annorlunda, att inte bara vara funktioner i en fast konsensus, och den vägrar samtidigt att vara likgiltig. En fredlig, enad och trygg gemenskap implicerar absolut konsensus, men detta innebär ändå inte, om skillnaden erkänns, någon överenskommelse kring en idé eller något en gång för alla uppnått, utan en konsensus som bara existerar i och genom de inbördes förhållandena i själva gemenskapen. En konsensus som rör sig och ”förändras”: En consensus musicus. Det är enbart kristendomen som äger denna idé om gemenskap […] och det är detta som ”kyrkan” borde handla om”

Vår tro, vår religion, är alltså enligt Milbank den enda som äger denna möjlighet och inte bara möjlighet utan styrka att få vara olika och samtidigt eniga och detta är vi på väg att utplåna med vårt arbete att likrikta tre samfund för att bilda ett stort.

Tre samfund som i mycket funnit varandra i våra olikheter, olikheter som vi kan få växa i, SAMTIDIGT som vi växer i enhet. Detta är dessutom helt i enlighet med Guds ord, bibeln.

I första koriniterbrevet 12:12 och framåt kan vi läsa: Ty liksom kroppen är en och har många delar och alla de många kroppsdelarna bildar en enda kropp, så är det också med Kristus. Med en och samma Ande har vi alla döpts att höra till en och samma kropp, vare sig vi är judar eller greker, slavar eller fria, och alla har vi fått en och samma Ande att dricka. Kroppen består inte av en enda del utan av många. Om foten säger: ”Jag är ingen hand, jag hör inte till kroppen”, så hör den likafullt till kroppen. Och om örat säger: ”Jag är inget öga, jag hör inte till kroppen”, så hör det likafullt till kroppen. Om hela kroppen var öga, vad blev det då av hörseln? Om allt var hörsel, vad blev det då av luktsinnet? Men nu har Gud gett varje enskild del just den plats i kroppen som han ville. Om alltsammans var en enda kroppsdel, vad blev det då av kroppen? Nu är det emellertid många delar, men en enda kropp.

Vi ska alltså inte försöka göra oss till ett i den bemärkelsen att det går ut över vår särart, utan en enhet i våra olikheter. ”Vi gillar olika” heter kampanjen som så många av oss deltar i, men samtidigt arbetar vi för en GF kyrka där olikheterna ska bort i enhetens namn.

Både det vi läser i första korintierbrevet och det som Milbank skriver talar till oss idag, i vår process att skapa något nytt. Idag, i den postmoderna tiden, så söker människor dels efter individualism och dels efter en tillhörighet. Man vill bejaka sig själv, sina egna uppfattningar och föreställningar, men samtidigt vara en del av något större och detta kan man tycka vad man vill om, men om man får tro de båda texter som jag citerat ovan så är det för det första inte direkt fel att det blir så och för det andra så är det bara kristendomen som har möjlighet att erbjuda människorna det de behöver!

Vi och inga andra kan alltså erbjuda både individualitet och enhet för att kunna göra människor hela, men det kan vi bara göra om vi får fortsätta vara starka i våra olikheter och inte tvingas in i ett likriktat sammanhang.

Med detta i åtanke skulle jag vilja uppmana alla att fråga sig om det gynnar Guds rikes spridning att slå oss samman i GF kyrkan och om så är fallet HUR gynnar det Guds rike?

Detta är de viktiga frågorna i processen menar jag och först när vi har svarat på dem kan vi fundera över hur regioner och stadgar ska se ut!

Guds frid till er alla!

För mina tankar om hur ett alternativ skulle kunna formas, klicka här

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s