Jag – En nej sägare?

Ibland känner jag att jag hela mitt liv sagt nej till olika saker. Under min gymnasietid var ett av mina smeknamn ”Anti”, eftersom jag hela tiden engagerade mig i olika ”nej-kampanjer”, Nej till EG/EU, nej till EMU, nej till religion, nej till högern och nej till en massa annat som var dåligt.

Har jag förändrats? Är jag fortfarande en nej sägare?
Kanske är jag mig lik på vissa sätt, men jag känner ändå att det finns vissa små, men avgörande skillnader.

Till min natur är jag en sökare, någon som ifrågasätter och kritiserar i stort sett allt. Jag nöjer mig inte med enkla svar eller tolkningar utan söker hela tiden vidare.

Ibland känns det som att mitt sökande bara blir ett evigt förkastande av allt som läggs framför mig… Se bara på den här bloggen… Politik, idrott och nya GF-kyrkan har jag hunnit kritisera, och säga nej till, på en kort tid och annars hör man mig ofta säga nej till liberalteologi, helgonböner och annat.

Men är det alltid negativt att säga nej?
Nej kan vara ett oerhört positivt ord… Jag tror att det är viktigt att säga nej, att våga vara en röst som talar då andra är tysta, som vågar peka på det som är fel, som vågar stå på de förtryckta, sjuka och svagas sida. Som värnar om individen och som värnar om allas bästa…

Om man gör det så blir ordet ”nej” ganska välanvänt.

Hur är det då? Kan jag säga något annat än ”nej”?
Ja, det kan jag verkligen.
Jag säger, hoppas jag, ett tydligt JA till Jesus, evangeliet och Guds ord och om man gör det så säger man automatiskt nej till annat.

Vår eminente sommarpastor Martin höll i ett bibelstudie igår och vi tittade då på Galaterbrevet och det Paulus skrivit där och vi tittade på församlingen och dess gränser.

Det jag upplever av Paulus i allmänhet och kanske Galaterbrevet i synnerhet är att han där går till rätta med felaktigheter som finns i församlingarna. Han säger klart och tydligt NEJ, till vissa saker. Ja Paulus till och med förbannar de som går emot evangeliet… Att säga nej till dessa läror är för Paulus ett sätt att säga jag till Kristi evangelium.

När det sedan gäller församlingen så bör vårt fokus vara på vårt centrum, Kristus, men om man står vänd mot Jesus, så står man samtidigt vänd bort från något annat…
Att ta ställning FÖR något, innebär samtidigt att man tar ställning MOT något annat.

Vi (vi som i den svenska kristenheten, inklusive mig själv) har allt för länge varit oroliga för att säga nej. Rädda för att vi med vårt nej skulle hålla en enda person borta från Kristus och frälsningen.

Men, frågar jag mig, har inte vårt eviga ja sägande istället öppnat upp våra kyrkor och vår teologi så mycket att den istället urholkats och blivit otydlig? Har vi inte vattnat ut vårt salt så till den grad att det riskerar att mista sin sälta?

Jesus var ingen otydlig figur som lullade runt i palestina och var lite allmänt mysig mot alla och godtog nästan vad som helst… Nej, Jesus sa ofta och högt NEJ, till väldigt mycket.

MEN, en sak som Jesus också gjorde, och som jag nog måste bli bättre på, är att också framhålla ett alternativ, ett JA som kan väga upp detta NEJ.

Bakom varje nej behöver det finnas ett starkt JA och det har jag varit allt för dålig på att visa och därför vill jag be alla de som jag sårat med mitt ändlösa ”nej sägande” om förlåtelse, inte förlåtelse för att jag sagt nej, utan för att jag inte kunnat visa att jag egentligen menar ja, fast till något annat.

Detta betyder nu inte att jag kommer sluta säga nej, nej är ett viktigt och användbart ord, men det är ett löfte om att jag kommer anstränga mig för att säga ja oftare, om än till andra saker…

Tills mitt nästa nej önskar jag er alla Guds rika välsignelse och en god fortsatt vecka.
<><
Lennart

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jag – En nej sägare?

  1. Michael skriver:

    Som du skriver så är NEJ inte bara negativ. Man behöver NEJ för att en demokrati ska gå framåt och utvecklas med medborgarnas rättigheter skyddade.

    Men nog finns det JA du står för med!
    JA – för solidaritet, JA – för att stå upp för sina ideal och ideologi och JA – för att vara en god vän.

    Det finns alltid goda NEJ och alltid ett JA hos alla NEJ 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s