Nyhetskommentar: Jesus eller sport, vad är kyrkans uppdrag?

Också idag har jag hittat något att kommentera i Dagen, den här gången om fotbollsfest i kyrkan: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=215920

Är det verkligen kyrkans uppgift att tillhandahålla fotbollsunderhållning till folket?

Nej, jag tycker inte det, och jag tycker det känns tveksamt att engagera sig i det ytterst kommersiella fotbolls-VM.

Många församlingar och samfund också här hemma, inklusive mitt eget samfund och min egen församling, engagerar sig mer än gärna i olika idrottsaktiviteter. Man satsar stora resurser på att arrangera fotbollsläger, fotbollskonfirmation, volleybollturneringar och så vidare och jag frågar mig om det verkligen är det vi ska göra.

Är det ett sätt att evangelisera? Kanske, men funkar det? Är det ett effektivt sätt? Hur mycket resurser, tid och eftertanke läggs ner på femminutersandakten i slutet på fotbollsdagen i jämförelse med hur mycket tid och energi som läggs ner på träningen? Var lägger vi vårt ”krut”?

Varför inte delta på den lokala idrottsföreningens fotbollsträningar för att kunna ägna tid åt sitt fotbollsintresse och använda den arenan för evangelisation! I våra egna verksamheter möter vi kanske inte de som behöver nås av evangeliet, ofta är det redan kristna människor som kommer dit, men om vi GÅR UT I VÄRLDEN så träffar vi dem som Gud söker!

Om jag vid idrottsförenignens fotbollstränings slut bjuder in alla som är nyfikna till en kort andakt och har med ett vittnesbörd… Ja jag tror att det dels når människor som vi inte når i våra egna verksamheter och dels når de idrottsintresserade kristna som ändå skulle varit på vår fotbollsträning.

Men, säger säkert någon, blir det inte konflikt med idrottsföreningen om vi evangeliserar där? Jo, kanske, men inte nödvändigtvis. Är det inte konflikt att öppna eget och köra egna läger och träningar? Kan man inte ha en uppgörelse med idrottsföreningen att ”vi” skickar vårt folk till dem för träning mot att vi får bjuda in till vår andakt? Är inte det mindre konflikt än annars?

Sedan kan man undra om vi ska sky konflikter för evangeliets skull….

Nu tycker jag verkligen inte att det är fel med idrott, vi har fått vår kropp av Gud och ska ta hand om den (även om jag är dålig på det själv) så självklart är det inte fel av en kristen att hålla sig i form, tvärt om. Och tro mig, jag har själv slarvat med femminutersandakten vid dagens slut i dessa sammanhang, så jag står på de skyldigas sida, men jag tror ändå att vi behöver tänka över vad vi sysslar med!

Till sist önskar jag er alla Guds Frid!

<>< Lennart

Uppdatering: Equmenia tar över SMK idrottsasatsning: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=218005

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=218442

Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nyhetskommentar: Jesus eller sport, vad är kyrkans uppdrag?

 1. Andreas skriver:

  Det känns ju ganska trist att så fort någon kommer på ett sätt att nå människor, låt det vara via Volleyboll-turnering eller fotbollskonfirmation så finns det alltid någon som tycker att det är dåligt.

  Behöver det ena utesluta det andra?

  I min församling spelas det bandy varje lördag och flertalet av de som är med är icke-kristna. Människor som man lär känna och som man många gånger kan bjuda med på andra mer ”kyrkliga” aktiviteter. Som sagt, det ena behöver inte utesluta det andra.

 2. Nej, det ena behöver inte utesluta det andra, det kan jag hålla med om, men vad är kyrkans uppdrag? Det är det jag frågar mig…

  Ska kyrkan arrangera detta? Är det kyrkans uppgift? Kan vi verkligen inte nå dessa personer på annat sätt inom idrottsvärlden utan att lägga tid, energi och pengar på detta om det inte är vårt uppdrag?

  Varför kan du inte lära känna samma människor i idrottsföreningen och bjuda med dem på kyrkliga aktiviteter istället?

  ”Våra” sportevenemang är bra och ofta välorganiserade och dessutom välbesökta, det är bra. Inget fel med det. Men frågan är, för att tala klarspråk, om detta verkligen är ett sätt att evangelisera eller om det är ett sätt att umgås?

  Du skriver att det är ett sätt att nå människor, jag antar då att du menar att det är ett sätt att nå människor med evangeliet? Och jag undrar då hur effektivt det verkligen är att nå ut med evangeliet på detta sätt?

  Jag vet inte, jag frågar, men jag anar att det finns mer effektiva sätt…

 3. Henrik Sawela skriver:

  ”Men, säger säkert någon, blir det inte konflikt med idrottsföreningen om vi evangeliserar där? Jo, kanske, men inte nödvändigtvis. Är det inte konflikt att öppna eget och köra egna läger och träningar? Kan man inte ha en uppgörelse med idrottsföreningen att ”vi” skickar vårt folk till dem för träning mot att vi får bjuda in till vår andakt? Är inte det mindre konflikt än annars?”

  Hur skall idrottsföreningarna ställa sig om Sverigedemokraterna vill få en 5-minuters/träning för att ”informera” om deras syn på ditt och datt?

  Varför överhuvudtaget tvinga sig på folkgrupper som inte är så intresserade av församlingens verksamhet att de frivilligt vill närvara vid dess olika tillställningar?

 4. På samma sätt som SD givetvis inte ska få ta upp idrottsföreningens tid, så ska inte heller vi få det.

  Men vad hindrar dom från att bjuda in sina tränande vänner till en träff där de vill informera? Vad hindrar oss från att bjuda in våra tränande vänner till en andakt?

  Det jag menar är att vi ska vara i världen, men inte av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s